Utopisch en dystopisch denken in 'Recht en literatuur' Lezing door dr. Ger Groot

Wat betekent het eigenlijk om utopisch te denken?

Op 28 september 2017 gaf dr. Ger Groot (EUR) een introductie over utopisch en dystopisch denken in ‘Recht en literatuur’. Groot plaatste de begrippen utopie en dystopie in een breder filosofisch en literair kader . Wat betekent het eigenlijk om ‘utopisch’ te denken? En slaat een utopie niet altijd om in een dystopie?  Er is een merkwaardige overeenkomst tussen utopieën en dystopieën: veel daarvan kun je eigenlijk naar twee kanten toe interpreteren. En vooral kenmerken beide zich door de merkwaardige afwezigheid van boeken. Naast referenties aan literaire werken, maakte Groot in zijn lezing gebruik van filmfragmenten waarin het utopie/dystopie thema in overvloed aanwezig is.

Over Ger Groot

Ger GrootGer Groot is schrijver en filosoof, bekend van zijn columns in Trouw en boekrecensies in het NRC Handelsblad. Groot doceert filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en heeft diverse boeken geschreven. Zijn laatste werk De geest uit de fles over de geschiedenis van de moderne mens, kreeg lovende recensies. Het verbindt op kraakheldere wijze filosofie met literatuur, film en populaire cultuur.

Aanmelden voor de lezing

De lezing was op donderdag 28 september om 19.15 uur op de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden (Kamerlingh Onnes Gebouw, Steenschuur 25, 2311 ES, Leiden). De lezing was de eerste in de nieuwe reeks van Recht en Literatuur Leiden over utopieën en dystopieën.